TEKSTKAR Hoogtedetectiesysteem: Visueel waarschuwingssysteem bij tunnels voor te hoge vrachtwagens
van Deuveren Traffic Hoogtedetectie Vrachtwagens Tunnel

Hoogtebeeld metingssysteem

Veel vrachtwagenchauffeurs negeren de waarschuwingen van hoogtedetectiesystemen en rijden alsnog een tunnel in. Belangrijke oorzaken voor het negeren van de reguliere hoogtemelding zijn:

 

• de waarschuwing valt niet voldoende op.

• de chauffeurs denken dat de hoogtemelding is veroorzaakt door een andere vrachtwagen en dat de boodschap dus voor een andere chauffeur is bestemd.

• de chauffeurs kennen de situatie en weten dat ze door de tunnel heen kunnen rijden.

 

Het hoogtebeeldmetingsysteem van TEKSTKAR toont chauffeurs, via een hoog-resolutie-scherm op een TVKAR 4m2, een duidelijk herkenbare foto van het voertuig, met daarbij de tekst ‘Te hoog / Too high’. Doordat niet alleen de chauffeur maar ook andere weggebruikers zien wie de hoogtemelding heeft veroorzaakt, zal de chauffeur eerder geneigd zijn de waarschuwing op te volgen.

 

De betreffende chauffeur heeft nu de mogelijkheid tijdig af te slaan en een alternatieve route kiezen. Hierdoor wordt ener­zijds schade aan tunnels en vrachtwagens voorkomen en zal anderzijds de economische schade voor andere weggebruikers sterk verminderen. In de praktijk is het systeem al succesvol toegepast in Nederland bij de Botlektunnel op de A15 en bij de Velsertunnel op de A22. Bij beide tunnels heeft het systeem geresulteerd in een afname van het aantal te hoge trucks, waardoor de economische schade sterk wordt beperkt.

 

Het systeem van TEKSTKAR kan aanvullend op bestaande hoogtedetectiesystemen bij tunnels worden ingezet. De bestaande systemen en signaalgevers blijven operationeel. Het plaatsen en aansluiten van het systeem gebeurt tijdens de werkbare uren en levert dus geen extra verkeershinder op.